Taloyhtiöiden suuret vuosikorjaukset ja niiden lainarahoitus.

Vastuuisännöinti Oy
Isännöitsijä Tommy Jansson kertoo blogissaan isännöintialan kuulumisia, erityisesti kaupungeista Helsinki, Hämeenlinna ja Tampere. Huomioi videosarjamme, joka täydentyy vähitellen mm. youtubessa. Isännöintiblogi ei ole mainos.

Isännöintiblogi nro 2.

Isännöitsijä Tommy Jansson kertoo blogissaan isännöintialan kuulumisia, erityisesti kaupungeista Helsinki, Hämeenlinna ja Tampere. Huomioi videosarjamme, joka täydentyy vähitellen mm. youtubessa. Isännöintiblogi ei ole mainos.

Hei ja kaunista kesäpäivää kaikille, puhutaan hieman rahasta.

Tämä kesä on ollut poikkeuksellisen kiireistä aikaa, hyvin monessa taloyhtiössä on meneillään todella suuria vuosikorjaushankkeita. Tilanne rahoitusrintamalla on nopeasti muuttunut vuodentakaiseen verrattuna. Varsinkin pienillä yhtiöillä on vaikeuksia saada rahoitusta hankkeilleen, vaikka suhteessa kiinteistön arvoon korjauskulut olisivat kohtuullisessa mittakaavassa. On aika ikävä huomata, että nyt alkavat monet yhtiöt painamaan jarrua korjaushankkeissa, kun pitäisi tehdä juuri toisinpäin. Keskustelin usean pankin kanssa epävirallisesti ja myös niissä ollaan huolissaan tilanteesta, hieman odottava tunnelma.

Mitä tämä tarkoittaa?

Mikäli olet osakas pienessä taloyhtiössä ja tarkoitus olisi tehdä hieman suurempi korjaushanke, niin on syytä varautua siihen, että yhtiönne pankki ei myönnä 100% rahoitusta, vaan summa voi olla noin puolet tavoitellusta. Siis käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että rahoitusta pitää suunnitella tarkemmin jo korjaushankkeen alkumetreillä. Täytyy selvittää kuinka moni osakas voi maksaa osuutensa hankkeesta, jotta lainaa tarvitaan vähemmän. Tämän lisäksi täytyy selvittää kuinka moni voi ottaa henkilökohtaisen rahoituksen hankkeelle ja kuinka monelle voidaan taata osuus yhtiölainasta, kaikkihan eivät lainaa edes saa. Jotta asiasta saadaan oikein kimurantti, niin sijoittajaosakkaat eivät voi runsaslukuisesti kuulua siihen joukkoon jolle voitaisiin myöntää osuus yhtiölainasta, koska pankit eivät katso tätä hyvällä.

Onko syytä huoleen?

Olen aidosti huolissani siitä, miten vaikeaan tilanteeseen pienet yhtiöt voivat joutua lähitulevaisuudessa ja nyt en puhu syrjäkylistä, vaan kaupungeista. Ei ole kaukana se dystopia, missä esimerkiksi seitsemän huoneiston rivitalossa Hämeenlinnassa jätetään putkiremontti tekemättä ja hätätöinä pyritään pitämään paikat kunnossa. Vielä hankalampi tilanne tulee olemaan sellaisessa taloyhtiössä, jonka osakkaista suuri osa on sijoittajia, tällaisen taloyhtiön korjaus-/perusparannusrahoitus on iso haaste taloyhtiön hallinnolle. Toivon todella, että tilanne paranee ja taloyhtiöt saavat jatkossa riittäviä lainoja hankkeilleen.

Tulevaisuudennäkymät

Olen kuitenkin sen verran optimisti, että uskon meillä olevan niin hyvät päättäjät, että teidän avustuksellanne ongelmat ymmärretään ja korjataan ennen kuin asiat menevät liian pitkälle. Minä haluan nähdä, että asuntokauppaa tehdään jatkossakin siten, että uudet osakkaat voivat luottaa siihen, että heidän omaisuudestaan pidetään hyvää huolta ja osakkeiden jälleenmyyntiarvo säilyy korjausten myötä myös tulevaisuudessa.

Mukavaa kesäpäivää kaikille.

Tommy Jansson

Mikäli pidät sivustamme, niin tykkää Facessa:-)

2 Kommentit

  1. Olen Yksityinen lainanantaja, joka tekee erilaiset lainat kansainvälisille maille nopeasti 3 prosentin korolla, jos kiinnostunut ystävällisesti Ota yhteyttä sähköpostitse:

    Motto: Onnea on tyydytyksemme
    Me elämme motto, voimme auttaa sinua

    • Kiitos viestistäsi Saara. Näen hyvin mahdollisena, että mikäli pankkien lainahanat laitetaan pienemmälle, niin pienten yritysten ja yksityisten lainanantajien määrä tulee kasvamaan. Markkinataloudessa tämä antaa monia mahdollisuuksia, mutta seurauksien arvioiminen onkin sitten vaikeampaa. Poistin ylläpitäjänä Saaran yhteystiedot näkyvistä, mutta niitä voi pyytää suoraan minulta. Kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*