Energiaa ja miten sitä säästetään

Vastuuisännöinti Oy

Isännöintiblogi nro 5.

Isännöitsijä Tommy Jansson kertoo blogissaan isännöintialan kuulumisia, erityisesti kaupungeista Helsinki, Hämeenlinna ja Tampere. Huomioi videosarjamme, joka täydentyy vähitellen mm. youtubessa. Isännöintiblogi ei ole mainos.

Hei ja mukavaa syksyistä päivää kaikille. Jälleen vietettiin taloyhtiön energiansäästöviikkoa ja hyvä niin, toivottavasti kaikki huomasivat tuon omissa kulutustottumuksissaan.

Tämän ajan teema on kestävä kehitys ja järkevä energian käyttö, on se sitten suurta tai pientä. Meitä kiinnostaa erityisesti sellainen energiakulutus, mihin taloyhtiön hallinto voi vaikuttaa positiivisella tavalla. Taloyhtiöiden hoitokuluista keskimäärin noin 30-40 prosenttia kohdistuu energiamaksuihin, joita ovat mm. lämmitys, kiinteistösähkö sekä vesi- ja jätevesimaksut. Energiaa tuhlaamalla voi saada aikaan valtavat menot ja fiksu taloyhtiön hallitus tietää tämän ja yrittää toimia juuri toisinpäin. Tässä kohtaa on pakko ottaa esille eräs fiksu taloyhtiön hallitus Helsingin Fleminginkadulta, joka mm. tarkastuttaa kaikki yhtiön vesipisteet/laitteet vuosittain ja on saanut taloyhtiössä isot säästöt aikaan. Yhtiölle kuuluvien vesipisteiden/laitteiden kunnon tiedustelu suoraan asukkailta ei ole kovin tehokasta, parempi on ryhtyä rohkeasti toimeen ongelmien ilmetessä, kuten tämä hallitus teki. Taloyhtiöt ovat toki yksilöitä, eikä tarkoituksena nyt ollut tehdä liian suoria yleistyksiä.

On myös toinen lähestymistapa säästöihin, mikäli vastuu sälytetään asukkaille itselleen. Motiva ja Ekokumppanit on julkaissut vinkkivideosarjan asukkaille, jossa energianeuvoja näyttää kädestä pitäen asukkaille kuuluvien pienten huoltotöiden tekemisen.

Säästäminen ei aina ole kovin yksinkertaista, koska tähän vaikuttaa myös taloyhtiön tahtotila. On yhtiöitä joissa enemmistö haluaa, että huoneistolämpötila on korkeampi kuin yleiset suositukset. On yhtiöitä, jotka haluavat ohjata enemmän asukkaiden energiankäyttöä ja saattavat pitää esimerkiksi vesimaksun hyvin korkeana. Olisi niin hienoa, jos voitaisiin luopua kokonaan kepistä ja porkkanasta, mutta siihen ei olla vielä aivan valmiita.

Oma mielipiteeni tässä on ehkä avoimuuden lisääminen. Ehkä olisi syytä avoimesti nostaa tapetille taloyhtiön omat arvot, mitkä mm. liittyvät luontoon ja kulutukseen. Nykyinen energiatodistus on teoreettinen ja se ei kerro minkälainen energiasyöppö taloyhtiö todellisuudessa on. Me isännöitsijät jotka olemme olleet jo kauan alalla, niin meille oli arkipäivää tehdä asiakastaloyhtiöille kulutuslukemiin perustuvia energiatodistuksia jo 20 vuotta sitten. Tuolloin asukkaat pystyivät itse vaikuttamaan energiatodistuksen luokitukseen ja näin tapahtuikin. Meillä oli silloin selkeä arvo taloyhtiön kokonaiskulutukselle ja tällä pohjatiedolla voitiin alkaa suunnittelemaan säästöjä, mikäli yhtiö oli tästä kiinnostunut ja useimmiten oli.

Näin lopuksi voimme summata asiaa siten, että tahtotilaa energiasäästölle varmasti on, mutta tehokkaat työkalut puuttuvat. Nykyinen energiatodistus ei meitä auta, eikä meidän muutenkaan pitäisi verrata itseämme muihin. Tärkeää olisi katsoa miten kulutamme nyt ja pyrkiä vähentämään energiankäyttöä tai vähintään pitää kulutus ennallaan. Fuusiovoima on vielä mahdollisesti vuosikymmenien päässä, sitä odotellessa.

Kulutetaan huomenna yhdessä vähemmän.

Mikäli pidät sivustamme, niin tykkää Facessa:-)

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*