Tulorekisteri tulee, oletko valmis!

Vastuuisännöinti Oy

Isännöintiblogi nro 6.

Isännöitsijä Tommy Jansson kertoo blogissaan isännöintialan kuulumisia, erityisesti kaupungeista Helsinki, Hämeenlinna ja Tampere. Huomioi videosarjamme, joka täydentyy vähitellen mm. youtubessa. Isännöintiblogi ei ole mainos.

Hei ja pimenevää iltaa kaikille. Syksy etenee vauhdilla ja kohta jo odotellaan lumipeitettä koko maahan iltojamme valaisemaan. Samalla kun tätä kaikkea odotellaan, odottaa meitä myös vuoden vaihtuminen, joka tuo taas paljon uusia haasteita arkeen. Yksi näistä monista on tulorekisteri, mikä saa aikaan melkoista liikehdintää, varsinkin koulutusmarkkinoilla. Mikä on siis tuo ihmeellinen tulorekisteri ja miksi sellainen on pitänyt saada aikaan?

Kiinteistöalalla tämä uusi keksintö vaikuttaa erityisesti asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden palkan- ja palkkioiden maksuun. Meidän tulee ilmoittaa tulorekisteriin taloyhtiön hallituksen jäsenille maksetut kokouspalkkiot, sekä maksetut kulukorvaukset. Siis käytännössä ilmoitetaan kaikki sellaiset rahansiirrot, missä saaja ei ole ennakkoperintärekisterissä.

Yhtiöissä on aiemmin ollut kirjavia käytäntöjä, mitä tulee kulukorvauksiin, mutta nyt tämä kaikki muuttuu. Käytännössä muutos taloyhtiöissä koskee erityisesti pieniä yhtiöitä, missä hallituksen jäsenille ei perinteisesti ole maksettu ollenkaan palkkioita, korkeintaan aiheutuneita kuluja on korvattu jäsenille.

Taloyhtiöiden hallituksen jäsenistä on paikoitellen huutava pula, koska jo aiemmin lisättiin heidän henkilökohtaista vastuutaan vahinkojen sattuessa. Markkinoilla onkin nyt monenlaisia vakuutuksia hallituksen jäsenille tästä syystä. Minusta vastuuta on vieritetty liiaksi yksittäisille ihmisille, hallitustyö kuitenkin on usein palkatonta ja joskus jopa epäkiitollista työtä.

Pienissä yhtiöissä hallituksen jäsenet saattoivat ostaa taloyhtiölle esimerkiksi hiekoitushiekkasäkkejä liukkaan talven varalle ja hakivat näitä rautakaupoista omilla autoillaan. Nyt tämä talkoohenki saattaa muuttua, koska tällaisetkin kulut tulee ilmoittaa tulorekisteriin. Uskoisin talkoohengen nopeasti laskevan ja kädet pysyvät alhaalla yhtiökokouksissa, kun hallituksen jäseniä jälleen valitaan.

No entäs me… meitäkin muistettiin. Meidän tulee ilmoittaa näistä rahansiirroista tulorekisteriin viiden kalenteripäivän kuluessa maksupäivästä. Ilmoitus on pääsääntöisesti annettava sähköisesti.

Nyt siis vain odotamme innokkaasti uutta vuotta 2019, sitten kaikki on taas vähän paremmin:-)

Mikäli pidät sivustamme, niin tykkää Facessa:-)

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*