Paloturvallisuusviikko takana

Vastuuisännöinti Oy

Isännöintiblogi nro 7.

Isännöitsijä Tommy Jansson kertoo blogissaan isännöintialan kuulumisia, erityisesti kaupungeista Helsinki, Hämeenlinna ja Tampere. Huomioi videosarjamme, joka täydentyy vähitellen mm. youtubessa. Isännöintiblogi ei ole mainos.

Hei kaikille ja mukavaa joulukuun alkua, perinteistä pikkujoulupäivää.

Takana on paloturvallisuusviikko, joka päättyi Palovaroitinpäivään 1.12.2018. Palovaroitin ei ole niin yleinen laite, että sen tärkeydestä ei kannattaisi puhua tai muistuttaa. Tulipaloja sattuu ja tuolloin toimivia palovaroittimia havaitaan olevan alle joka toisessa vahinkoasunnossa. Se jaksaa hämmästyttää, sillä kyse on kuitenkin aika halvasta henkivakuutuksesta.

Palovaroitin on ollut pakollinen jokaisessa asunnossa 1.9.2000 lähtien. Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin. Palovaroittimen kova hälytysääni herättää nukkuvankin ihmisen ja antaa 2-3 minuuttia aikaa pelastautua palavasta asunnosta.

Mistä sitten tämä toimivien varoittimien puute johtuu? Itse näkisin asian niin, että kyllä näitä laitteita hankitaan, mutta paristojen vaihto koetaan ongelmalliseksi. Yöllä piippaavasta varoittimesta otetaan paristo pois, eikä uutta enää asenneta syystä tai toisesta.

Voisi ajatella, että verkkovirralla toimivat varoittimet ratkaisevat tämän ongelma lopullisesti, mutta omat kokemukseni eivät tue tätä näkemystä, asia on jopa toisinpäin. Tapaukset mitkä ovat osuneet kohdalleni, ovat menneet näin. Verkkovirralla toimivassa varoittimessa on paristovarmennus. Paristo kuluu loppuun ja piippaus alkaa. Uuden pariston asennus on tehty niin hankalaksi, että jo pelkästään siitä syystä varoitin kytketään kokonaan pois päältä. Kaikki eivät kysy apua, kun omat taidot pariston vaihtoon eivät riitä.

Nyt kun toimivia palovaroittimia on todella vähän tarpeeseen nähden, niin tulisi asiaan puuttua. Itse olisin sitä mieltä, että tuosta paristovarmennuksesta tulisi luopua taajamissa, missä sähkökatkot ovat kuitenkin aika lyhytaikaisia. Minä olen aika varma siitä, että silloin meillä olisi paljon toimivia varoittimia nykyiseen verrattuna. Sähkökatkojen aikana milloin varoittimet eivät toimisi, niin ei toisaalta olisi myöskään päällä sähkölaitteita mitkä usein näitä paloja aiheuttavat. Jos nyt haluaa olla viimeisen päälle varovainen, niin varoittimiin voitaisiin helposti asentaa ominaisuus, missä se hälyttää hetken aikaa virran katkettua, jolloin asukkaat voisivat herätä ja valvoa sähkökatkon ajan.

Kokonaan toinen asia on sellaiset järjestelmät, missä akkuvarmistus käsittää useita huoneistoja ja huoltoliikkeet seuraavat näiden toimintaa.

Toivotaan, että näille varoittimille ei ole tarvetta, mutta katsokaa nyt kuitenkin, että teillä tuo laite toimii.

Mukavaa joulukuun alkua, turvallisesti.

Mikäli pidät sivustamme, niin tykkää Facessa:-)

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*