Airbnb taloyhtiöissä

Isännöintiblogi nro 8.

Isännöitsijä Tommy Jansson kertoo blogissaan isännöintialan kuulumisia, erityisesti kaupungeista Helsinki, Hämeenlinna ja Tampere. Huomioi videosarjamme, joka täydentyy vähitellen mm. youtubessa. Isännöintiblogi ei ole mainos.

Arvoisa lukija, kirjoitan teille lyhyesti monilla Suomen paikkakunnilla vielä harvinaisesta airbnb toiminnasta, joka kuitenkin on arkipäivää suuremmissa kasvukeskuksissa. Airbnb on Yhdysvalloissa vuonna 2008 perustettu yritys ja internetsivusto, jonka kautta voi ilmoittaa oman huoneensa tai vastaavan tilan vuokrattavaksi. Lyhytaikainen vuokraus on varsin lyhyessä ajassa kasvanut miljoonabisnekseksi myös täällä meillä Suomessa. Helsingissä Airbnb:n kasvu on taittunut, mutta esimerkiksi Rovaniemi jatkaa kasvuaan ja paikkaa alueen vähäistä huoneistohotellien määrää. Monet suurkaupungit ovat havahtuneet ilmiöstä aiheutuneihin ongelmiin ja esimerkiksi Berliini ja Barcelona ovat rajoittaneet yksityisasuntojen lyhytaikaista vuokraamista.

Isännöinnin kannalta yksityisasunnon lyhytaikainen vuokraaminen on aina ongelmallista, mutta hotellitoiminta luo jo aivan toisenlaisia haasteita. On sanomattakin selvää, että airbnb herättää paljon keskustelua taloyhtiöissä ja hyvin harvoin positiivista sellaista. Yksi monista hankaluuksista on esimerkiksi asukkaiden jatkuva vaihtuminen, sillä isännöitsijän ja huoltoliikkeen tulisi olla aina selvillä siitä, kuka asunnossa milloinkin asuu, jotta voidaan mm. varmistaa asuntoon pääsy esim. huoneistoavaimien kadotessa. Mikäli huoneistossa ei ole vesimittareita ja vesilaskutus perustuu henkilölukuun, niin tästä aiheutuu omat ongelmansa, sillä kukaan ei asu huoneistossa virallisesti. Pienessä huoneistossa saattaa asua hyvin monia ihmisiä ja järjestyshäiriöitä saattaa syntyä normaalia enemmän.

Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n jäsentaloyhtiöiden edustajille järjestetään Airbnb meidän taloyhtiössämme tilaisuus 26.3.2019. Tällaiset tapahtumat olisivat tervetulleita myös muilla paikkakunnilla.

Airbnb taloyhtiöissä on monessa mielessä hyvä asia ja kannatettava, mutta se ei saisi aiheuttaa tarpeetonta häiriötä taloyhtiön muille asukkaille. Ehkä tämän voisikin kääntää toisin päin… Kun vuokraamme airbnb-asunnon ulkomailta, niin otetaan huomioon naapurit kun saavumme yömyöhään asunnolle, vaikka lomalla olemmekin.

Niin… niitä lomia odotellessa:-)

Mikäli pidät sivustamme, niin tykkää Facessa:-)

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*