AJANKOHTAISTA JUURI NYT

Tällä sivulla on ajankohtaisia syötteitä, et tarvitse sovelluksia avataksesi niitä!

isännöinti helsinki hämeenlinna tampere
Mobiilisovellusta käyttäville järjestys on YLLÄ oleva.

Facebook, kymmenen viimeisintä artikkelia:

Mikäli haluat kommentoida tai ottaa osaa keskusteluun, niin sinun pitää avata itsellesi facebook-tili ja avata facebook.

Vanhoissa putkistoissa saattaa muhia keuhko­kuumetta aiheuttava bakteeri: Vettä pitäisi aina valuttaa ennen suihkua.

VEDESSÄ viihtyvä legionellabakteeri voi siirtyä ihmiseen kotioloissa vesihöyryn ja pisaroiden välityksellä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti. Pahimmillaan legionellabakteeri aiheuttaa henkeä uhkaavan keuhkokuumeen.

Tavallisimmin tartunnan saa oman kodin suihkusta tai ikävänä tuliaisena etelän matkalta. Lähde voi kuitenkin olla mikä tahansa vettä käyttävä ja aerosolia muodostava laite, jossa vesi pääsee seisomaan lämpimässä, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Silja Mentula.

”Kaikenmaailman suihkulähteet ja porealtaat, kaikki mikä välillä laitetaan pois päältä, mutta ei tyhjennetä vedestä tai desinfioida, sisältävät riskin. Niissä pääsee syntymään limaa eli biofilmiä, jonka sisällä legionella tykkää lisääntyä. Kun laite pistetään uudelleen päälle, siinä kohtaa on riski saada tartunta.”

Sama pätee myös normaaliin suihkuun, jos on ollut useita päiviä pois kotoa. Kun tulee kotiin, vettä kannattaa aina juoksuttaa ennen kuin sitä käyttää, näin bakteereita huuhtouu pois.

Muutaman minuutti riittää: kylmää ja kuumaa vettä, kumpaakin, Mentula ohjeistaa.

BAKTEERIN kasvulle oivallisia paikkoja ovat muun muassa putkiremontoimattomat talot, puutarhaletkut, joissa vesi seisoo ja hotellit, joiden käyttö hiljaisella sesongilla hiljenee tai lopahtaa kokonaan.

”Mitä enemmän putkissa on korroosioita, sakkoja ja rosoisia pintoja, johon kertyy likaa ja johon bakteerit voi jäädä muhimaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä legionella pääsee kasvamaan.”

Paljut ja uima-altaat eivät ole legionellan suhteen riskipaikkoja. Niissä ei ole vastaavia putkistoja, kuten esimerkiksi poreammeissa, jotka tarjoavat laajan pinta-alan biofilmille, eivätkä ne tuota aerosoleja.

VEDEN juoksutuksen lisäksi on tärkeää pitää vesiputkistot kunnossa ja veden lämpötila bakteerien kasvun estämisen kannalta sopivana. Jotta bakteerit eivät pääse kasvamaan, kylmän veden tulisi olla alle 20 asteista ja kuuman veden yli 55 asteista.

Tartunnan riski kasvaa bakteeripitoisuuden kasvun myötä, siksi yksinkertaisillakin keinoilla saatu bakteeripitoisuuden lasku alentaa tartunnan riskiä merkittävästi, Mentula kertoo.

”On myös aina huonoa tuuria, jos bakteerit alkavat hurjasti lisääntymään.”

Veden juomista ei tarvitse legionellan tarttumisen takia välttää, sillä bakteeri tarttuu keuhkojen kautta, mutta ei vettä juomalla. Legionella ei myöskään tartu ihmisestä toiseen.

LEGIONELLA on patogeeni eli ihmisessä tautia aiheuttava bakteeri, jota ei normaalisti ihmisestä löydä. Jos sellaisen löytää, se on aina merkittävä löydös, Mentula kertoo.

Vuosittain Suomessa diagnosoidaan noin 20 tapausta, joissa keuhkokuumeen aiheuttaja on legionellabakteeri. Osa tapauksista saattaa kuitenkin jäädä tilastojen ulkopuolelle, jos vaikka tautia on hoidettu laajakirjoisilla antibiooteilla ilman, että tiedetään, mikä aiheuttaja oli.

”Suomessahan legionelloja löydetään paljon vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa, joka vähän kielii siitä, että niitä ei etsitä yhtä aktiivisesti.”

SUURIN osa terveistä legionellalle altistuneista ei sairastu keuhkokuumeeseen, mutta perustervekin voi sairastua.

”Riski ei ole hirveän suuri, vaikka bakteerille altistuu.”

Riski kuitenkin kasvaa niiden kohdalla, joilla elimistön puolustuskyky on jostain syystä heikentynyt. Korkean iän ohella myös tupakointi on yksi selkeä riskitekijä, Mentula kertoo.

Tauti voi ilmetä myös oireettomana tai lieväoireisena. Ääripäässä se voi johtaa monielinvaurioon, joka voi johtaa myös kuolemaan.

Legionellabakteerin aiheuttamista sairastumisista noin kahdeksan prosenttia johtaa kuolemaan Suomessa ja muualla Euroopassa.

LEGIONELLAN tunnistaminen vaatii osaamista, sillä legionellan aiheuttaman keuhkokuumeen oireet eivät eroa muista keuhkokuumeista. Diagnoosin vahvistaminen vaatii laboratoriotestin.

On kuitenkin tärkeää, että keuhkokuumeen hoidon lisäksi selvitetään sen alkuperä, Mentula kertoo. Legionellan tunnistaminen on tärkeää, jotta legionellabakteerin alkulähteeseen voidaan kohdistaa korjaavia toimenpiteitä ja ehkäistä uusia sairastumisia. Tätä varten voidaan ottaa ympäristönäytteitä.

”Joka ikinen potilas haastatellaan ja sillä selvitetään niitä taustatekijöitä, missä potilas on altistumisaikana ollut, ja minkälaisia vesikontakteja hänellä on ollut tai minkälaisia vettä käyttäviä laitteita hän on käyttänyt.”

Legionellan tunnistaminen on tärkeää, jotta legionellabakteerin alkulähteesen voidaan kohdistaa korjaavia toimenpiteitä ja ehkäistä uusia sairastumisia.

TAVALLISIMMILLAAN legionellaa tavataan etelän maissa. Siellä erityisenä riskinä on rakennusten katoilla olevat jäähdytysjärjestelmien lauhdutustornit, joista haihtuu höyryä. Höyryn mukana legionellabakteereita voi kulkeutua kaupunki-ilmaan aiheuttaen isojakin epidemioita.

”Jäähdytysjärjestelmistä on pahimmillaan sairastunut useita satoja ihmisiä kerralla.”

Suomessa tapaukset ovat enimmäkseen yksittäisiä, muutamia alle kymmenen hengen ryppäitä on kuitenkin ollut, Mentula kertoo.

LEGIONELLABAKTEERIN lisäksi myös vesivälitteiset mykobakteerit voivat aiheuttaa keuhkokuumetta.

Mykobakteerille jokainen tosin altistuukin väistämättä, sillä niitä on lähes aina vesijohtovedessä ja ympäristössä kaikkialla pieniä pitoisuuksia. Ne aiheuttavat infektioita vain heille joilla on alentunut puolustuskyky.

”Iso osa mykobakteereista on varsin yleisiä, hyvin matalapatogeenisia ympäristöbakteereja, jotka eivät normaalisti perusterveelle aiheuta tautia.”

VESIJOHTOVESI ei muutoinkaan ole täysin steriiliä. Vedessä voi olla pieniä mikrobipitoisuuksia, ja se on Mentulan mukaan hyväksyttävää, kun pitoisuudet ovat niin pieniä, ettei niistä ole terveydelle vaaraa.

Yleisesti ottaen yön yli putkessa seissyt vesi on huonolaatuisempaa kuin keskellä päivää enemmän virrannut vesi. Vettä kannattaa siis aina vähän valuttaa ennen käyttöä, ei vain legionellan takia, vaan muidenkin putkistosta liukenevien yhdisteiden takia, Mentula kertoo.

”Jos vesi pääsee jossakin seisomaan ja pöpöt lisääntymään, riski sairastua kasvaa.”

HS
... See MoreSee Less

Vuokrat nousivat: 30 neliön yksiö Helsingin parhailta alueilta maksaa jo lähes 900 euroa kuukaudessa

Vuokrien nousu jatkuu verrattain tasaisena eri puolilla Suomea.

VUOKRAT nousivat vuoden toisella neljänneksellä eniten pääkaupunkiseudulla ja Turussa.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat kallistuivat Vantaalla 1,7 prosenttia, Helsingissä 1,5 prosenttia, Espoossa 1,5 prosenttia ja Turussa 1,5 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa vuokrien nousu oli keskimäärin 1,1 prosenttia. Vuokrien nousu oli siis varsin tasaista eri puolilla Suomea verrattuna asuntojen hintoihin, jotka ovat eriytyneet voimakkaasti viime vuosina.

Vuodesta 2015 hinnat ovat nousseet Suomessa noin 4–7 prosenttia kaupungista riippuen.

HELSINKI on tilastoissa jaettu neljään alueeseen, joista kalleimmalla 1-alueella vuokrasuhteiden keskineliövuokra vapailla markkinoilla oli yksiöissä 27 euroa ja kaksioissa 21 euroa.

Tähän tilastointialueeseen kuuluvat Helsingin keskusta, Punavuori, Kaartinkaupunki, Kaivopuisto, Eira, Katajanokka, Kruununhaka ja Ruoholahti.

Näillä hinnoilla 30 neliömetrin yksiön keskivuokraksi tulisi 810 euroa ja 50 neliön kaksion vuokraksi 1 050 euroa.

Uusien vuokrasuhteiden neliövuokrat ovat kuitenkin keskimääräisiä vuokria korkeampia. Uuden kodin itselleen vuokrannut joutui tällä Helsingin kalleimmalla alueella maksamaan yksiöstä keskimäärin yli 29 euron vuokraa ja kaksiosta yli 23 euron vuokraa.

Yksiöiden keskivuokra uusissa vuokrasopimuksissa lähestyy siis Helsingin keskusta-alueilla 900 euron rajaa.

Muilla Helsingin alueilla neliövuokrat ovat noin 2–7 euroa edullisempia.

Suurista kaupungeista edullisimmat neliövuokrat ovat Oulussa, jossa keskineliövuokra oli vuoden toisella neljänneksellä 12,8 euroa.

HS 8.8.2019
... See MoreSee Less

Saatavatuomiot ja häädöt haetaan sähköisen asioinnin kautta 1.9.2019 lukien

Summaariset riita-asiat keskitetään vuoden 2019 syyskuun alusta yhdeksään käräjäoikeuteen. Samassa yhteydessä sähköinen asiointi tulee summaarisissa riita-asioissa pakolliseksi muille kuin omassa asiassaan toimiville yksityishenkilöille.

Summaarisia asioita ovat sellaiset riidattomat velkomisasiat, jotka käräjäoikeus ratkaisee kirjallisessa menettelyssä (esim. taloyhtiön vuokrasaatavat sekä vastikesaatavat ja käyttökorvaukset). Lisäksi summaarisiin asioihin kuuluvat lähtökohtaisesti mm. perushäädöt. Summaarinen riita-asia voidaan panna käräjäoikeudessa vireille tavanomaista suppeammalla haastehakemuksella. Suppean haastehakemuksen käyttö edellyttää kantajan ilmoitusta siitä, ettei asia ole hänen käsityksensä mukaan riitainen.

Tällä hetkellä summaarisia asioita käsitellään kaikissa käräjäoikeuksissa. Summaaristen asioiden käsittely keskitetään syyskuun 2019 alusta alkaen Ahvenanmaan, Helsingin, Itä-Uudenmaan, Kymenlaakson, Lapin, Oulun, Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen käräjäoikeuksiin.

Sähköinen asiointi pakolliseksi taloyhtiöille
Sähköinen asiointi tulee syyskuun alusta 2019 lukien summaarisissa riita-asioissa pakolliseksi muille kuin omassa asiassaan toimiville yksityishenkilöille. Muulla tavalla toimitetut haastehakemukset jätetään normaalitapauksissa tutkimatta.

Haastehakemus toimitetaan jatkossa käräjäoikeudelle käyttäen oikeushallinnon sähköistä asiointipalvelua tai tietojärjestelmäyhteyttä (Santra). Sähköinen asiointipalvelu soveltuu paitsi yksityishenkilöiden myös yritysten ja yhteisöjen, kuten pienempien perintätoimistojen, kuntien ja asunto-osakeyhtiöiden käyttöön. Santra-järjestelmä soveltuu paljon haastehakemuksia tekeville yrityksille ja yhteisöille, kuten suurille perintätoimistoille, valtiolle tai kunnille.

Sähköiseen haastehakemukseen tulee täyttää sekä tuomioistuintunnus että vastaajan kuntatieto. Haastehakemus välitetään tietojärjestelmässä oikeaan käräjäoikeuteen kuntatiedon perusteella. Kantajan velvollisuus on selvittää vastaajan ajantasaiset yhteystiedot. Mikäli tämä ei onnistu, kuntatiedon voi merkitä esim. väestötietojärjestelmään merkityn viimeisimmän kotipaikan perusteella. Jos ko. tieto puuttuu, hakemus tulee vireille käräjäoikeuteen, jonka tuomioistuintunnuksen hakija on antanut haastehakemuksessa.

Sähköisessä asiointipalvelussa tehty haastehakemus tulee vireille, kun se on saapunut käräjäoikeuteen. Sähköiseen asiointiin liittyy paljon hyötyjä. Asian etenemistä voi seurata palvelussa. Tieto tuomion antamisesta tulee sähköpostiin, ja tuomio on saatavissa sähköisesti. Asia voidaan myös siirtää ulosottoon sähköisessä asiointipalvelussa.

Sähköisesti toimitetun haastehakemuksen oikeudenkäyntimaksu on myös alempi kuin paperisena tai sähköpostin liitetiedostona toimitetun. Paperimuotoisena, oikeaksi todistettuna jäljennöksenä tuomio annetaan haastehakemuksen palvelussa vireille panneelle kantajalle vain, jos sitä erikseen pyydetään.

Poikkeus 1.9.2019 voimaan tulevasta sähköisen asioinnin pakollisuudesta
Jos haastehakemusta ei voida poikkeustilanteessa laatia sähköisen asioinnin järjestelmissä, voidaan haastehakemus toimittaa paperisena tai sähköpostin liitetiedostona. Tällainen poikkeustilanne voi olla esim. pelkän häädön vaatiminen ilman saatava- tai oikeudenkäyntikuluvaatimusta. Päätöksen siitä, onko sähköinen asiointi pakollista tietyssä tapauksessa, tekee aina tuomioistuin.

Kiinteistöliitto
... See MoreSee Less

2 months ago

Vastuuisännöinti Oy

Etelässä maksetaan vastikkeita jopa tuhat euroa Itä-Suomea enemmän?

Pääkaupunkiseudulla kerrostaloissa asuvilla on keskimäärin Suomen korkeimmat hoitovastikkeet. Vuonna 2018 pääkaupunkiseudun kerrostaloissa vastike oli keskimäärin 4,51 euroa neliöltä.

OMASSA kerrostaloasunnossa asuvien asumiskuluissa on suuret erot ympäri Suomea.

Tilastokeskuksen torstaina julkaisemien tietojen mukaan korkeinta vastiketta maksavat pääkaupunkiseudun kerrostaloasujat. Pääkaupunkiseudulla hoitovastike on keskimäärin 4,51 euroa asuinneliötä kohden. Matalimmillaan vastike on Etelä- ja Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Näillä alueilla vastiketta maksetaan keskimäärin 3,64 euroa neliöltä.

Hoitovastike on asunto-osakeyhtiöiden osakkailta kuukausittain perittävä maksuerä. Vastikkeella katetaan taloyhtiön kuluja, kuten isännöintiä ja lämmitystä.

Helsingissä, Espoossa, Vantaalla tai Kauniaisissa esimerkiksi 30 neliön yksiöissä asuvat maksavat vastiketta kuukausittain keskimäärin 26 euroa enemmän kuin Etelä- ja Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa asuvat. Esimerkiksi 100 neliön asunnoissa ero vastikkeiden hinnoissa on jo 87 euroa kuukaudessa.

Vuositasolla eroa on 30 neliön yksiössä asuvien kohdalla keskimäärin 312 ja 100 neliön asunnoissa 1 044 euroa. Korkeampien vastikkeiden lisäksi pääkaupunkiseudulla on myös muuta maata kalliimmat asunnot. Tämä taas nostaa pääkaupunkiseudulla asuvien asumismenoja entisestään, sillä lainanlyhennysmenot ovat pääkaupunkiseudulla todennäköisesti esimerkiksi itäistä Suomea korkeammat.

HOITOVASTIKKEIDEN kehitys on ollut viime vuosina suhteellisen maltillista. Vastikkeet ovat tällä vuosikymmenellä nousseet esimerkiksi pääkaupunkiseudulla 75 sentillä asuinneliötä kohti. Huippuvuosi oli vuonna 2015, jolloin vastikkeet olivat pääkaupunkiseudulla lähes 4,9 euroa neliötä kohti.

Hoitovastike on taloyhtiöiden pääasiallinen tulolähde. Hoitovastikkeiden osuus taloyhtiöiden tuotoista oli viime vuonna 84,1 prosenttia.

HS
... See MoreSee Less

2 months ago

Vastuuisännöinti Oy

Perustoimeentulotuen myöntämisessä ei pian oteta enää huomioon rahoitusvastikkeesta kuin korkomenot, Kela kertoo. Muutos perustuu korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen.

Perustoimeentulotukea ei voi pian saada enää siihen osaan rahoitusvastiketta, jota käytetään yhtiölainan lyhennykseen, Kela kertoo verkkosivuillaan. Kela voi ottaa perustoimeentulotukea myöntäessään huomioon vain sen osan rahoitusvastiketta, jolla katetaan yhtiölainan korkomenoja.

Korkomenot voidaan ottaa huomioon asumismenoina, jos asiakas toimittaa Kelalle selvityksen, josta koron määrä ilmenee. Selvityksen voi saada esimerkiksi isännöitsijältä.

Muutos tulee voimaan heinäkuun alussa. Rahoitusvastike otetaan huomioon menona kuitenkin kokonaisuudessaan vuoden loppuun asti tai vähintään kolmen kuukauden ajan niillä asiakkailla, joilla se on aiemmin otettu huomioon menona.

Muutos perustuu korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) ratkaisuun. Oikeuden käsittelemässä tapauksessa oli kyse uudisrakentamisen rahoittamiseen liittyvästä rahoitusvastikkeesta.

Tällainen rahoitusvastike voidaan KHO:n mukaan rinnastaa henkilökohtaiseen asuntolainaan ja sen lyhennyksiin. Päätöksen mukaan ei ole toimeentulotukea koskevan lain tarkoituksen mukaista, että rahoitusvastike kokonaisuudessaan otettaisiin huomioon asumismenona, kun toimeentulotukea myönnetään.

Kelan uusi linjaus koskee kaikkia rahoitusvastikkeita eli myös tapauksia, joissa yhtiölainaa on otettu peruskorjaukseen, esimerkiksi putkiremontteihin.

Perustoimeentulotukea voi saada asunnon asumismenoihin sekä vuokra- että omistusasunnossa. Vuokra-asunnossa asumismenoihin voidaan laskea vuokra ja erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset.

Omistusasunnossa menoihin voidaan laskea hoitovastike, ylimääräinen vastike ja tontinvuokravastike sekä se osuus pääoma- tai rahoitusvastikkeesta, jolla katetaan yhtiölainan korkomenoja. Lisäksi voidaan ottaa huomioon henkilökohtaisen asuntolainan korot, jos ne on otettu asunnon hankkimiseksi tai perusparantamiseksi. Myös omistusasunnossa voidaan ottaa huomioon lämmityskulut.

Omakotitalossa toimeentulotukea voi saada henkilökohtaisen asuntolainan korkoihin sekä välttämättömiin hoitomenoihin, kuten lämmityskuluihin, vesimaksuihin ja kiinteistökohtaisiin menoihin.

Kela hyväksyy asumismenot todellisen suuruisina, jos ne eivät ole kohtuuttomia. Asumismenojen kohtuullisuuden määrittely riippuu esimerkiksi kunnasta ja perheen koosta.

Kela huolehtii vain perustoimeentulotuesta, ja kuntien vastuulla on täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki. Asumismenoihin voi hakea toimeentulotukea myös kunnasta.

Taloussanomat
... See MoreSee Less

2 months ago

Vastuuisännöinti Oy

Sähkömarkkinat

Lahti Energia, Oulun Energia, Oulun Sähkönmyynnin osakkaat, Oulun Seudun Sähkö, Pori Energia ja Vantaan Energia ovat solmineet esisopimuksen sähkönmyyntinsä yhdistämisestä.

Yhtiöiden mukaan perustettavalla konsernilla on yli 400 000 asiakasta ja siitä tulee alan toiseksi suurin toimija Suomessa. Sen tavoitteena on kasvaa Suomen suurimmaksi toimijaksi kasvattamalla omistuspohjaa ja hankkimalla uusia asiakkaita.

– Yhdistymisen myötä saisimme leveämmät hartiat, jotka mahdollistavat kilpailukykyisen ja asiakkaiden tarpeita vastaavan tarjonnan, perustelee Oulun Energian toimitusjohtaja Juhani Järvelä tiedotteessa.

Hänen mukaansa Suomessa jatkuu kova kilpailu sähkömarkkinoilla, minkä vuoksi alalla on tapahtunut useita myyntiyhtiöiden yhdistymisiä.

Myyntiyhtiöitä on vieläkin paljon

Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen huomauttaa, että sähkön vähittäismarkkinoilla on vielä noin 70 myyntiyhtiötä.

– Se on paljon, jos vertaa teleoperaattoreihin, pankkeihin tai vakuutusyhtiöihin.

Hän uskoo, että sähkön myyntiyhtiöiden yhdistymiset jatkuvat.

– Kilpailu on kovaa. Pitää olla riittävä asiakaskunta, jotta pärjää myös tulevaisuudessa, Toivonen sanoo.

Yhdistämällä voimiaan yhtiöt saavat kutistettua esimerkiksi it-järjestelmien ja markkinoinnin kustannuksia.

– Pystymme olemaan kilpailykykyisiä hinnoittelussa asiakkaille ja tuomaan uusia palveluja.

Viime vuonna esimerkiksi Kuopion Energia, Savon Voima, Jyväskylän Energia ja Lappeenrannan Energia yhdistivät voimansa. Itäsuomalaisilla yhtiöillä on noin 250 000 asiakasta.

Uudet brändit syksyn aikana

Uuden myyntiyhtiön osakkaat lupaavat, että yhteisyrityksellä on tarvittavat resurssit ja osaaminen kehittää ympäristöystävällisiä, uudenlaisia palveluja ja tuotteita.

Uusi yhteisyritys koostuu kahdesta yhtiöstä: sähkönmyynti- ja palveluyhtiöstä. Järjestely toteutetaan liiketoimintasiirrolla, jossa osakasyhtiöt siirtävät sähkönmyynti- ja asiakaspalveluliiketoiminnot yhteisesti omistettavaan konserniin.

Tavoitteena on lanseerata yhtiöiden uudet brändit syksyn aikana.

Uusien yhtiöiden on suunniteltu aloittavan toimintansa alkuvuonna 2020. Osakasyhtiöiden nykyinen sähkökaupan ja asiakaspalvelun henkilöstö siirtyy yhteisyrityksen palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Muutos ei edellytä olemassa olevilta asiakkailta mitään toimenpiteitä.

– Asiakkaille tarjottavien palvelukanavien ja uusien lisäpalveluiden merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Näiden kehittäminen ja tuotteistaminen vaatii entistä laajemmat resurssit, painottaa Oulun Seudun Sähkön toimitusjohtaja Risto Kantola.

YLE
... See MoreSee Less

3 months ago

Vastuuisännöinti Oy

Toivottavasti meillä täällä Suomessa Nineteen Eighty-Four jäisi dystopiaksi.

Moskova kaavailee laajan kasvojentunnistusjärjestelmän käyttöönottoa, kertoo uutistoimisto Tass. Kaupungin pormestarin Sergei Sobjaninin mukaan tavoitteena on yli 200 000 uuden valvontakameran asentaminen Venäjän pääkaupunkiin.

Kasvojentunnistusta on jo testattu Moskovan metrossa vuoden 2018 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuista alkaen. Sobjaninin mukaan metron sisäänkäyntien yhteyteen asennettujen valvontakameroiden avulla on saatu kiinni jo kymmeniä etsintäkuulutettuja rikollisia.

– Tänä vuonna, hyvin pian, julistamme yhdessä sisäministeriön kanssa kilpailun laajan videotunnistusjärjestelmän luomiseksi. Se koostuu yli 200 000 Moskovaan tulevasta valvontakamerasta, Sobjanin totesi tänään torstaina.

– Siitä tulee yksi maailman suurimmista. Vain Kiinan järjestelmät pystyvät haastamaan sen, Sobjanin sanoi.

Kiina on edelläkävijä kasvojentunnistamisessa, ja maassa kehitetään yhä laajempaa kasvojentunnistusjärjestelmää.

Kiinassa on jo nyt käytössä laaja kansalaisia kuvaaviin kameroihin perustuva järjestelmä. Kiinan hallinto on varoittanut, että uusi teknologia tekee virkavallalta pakenemisen lähes mahdottomaksi.

Lähteet: TASS
... See MoreSee Less

3 months ago

Vastuuisännöinti Oy

Taloyhtiöiden lainansaanti aiempaa tiukemmassa

Vastanneista taloyhtiöistä 16 prosenttia arvioi, että lainarahan saatavuus on heikentynyt. Neljä prosenttia kertoi saatavuuden parantuneen. Kuitenkin suuri enemmistö, 80 prosenttia vastaajista kokee, että rahoituksen saaminen on pysynyt viimeisen puolen vuoden aikana ennallaan.

Sen sijaan taloyhtiöiden hallitusten arviot lainaehtojen kehityksestä eivät olleet niin huonoja kuin vielä syksyllä. Lainaehtojen heikentymistä odottavien vastaajien määrä supistui 31 prosenttiin syksyn 46 prosentista. Ainoastaan kolme prosenttia hallitusvastaajista odotti, että lainaehdot paranevat lähiaikoina.

Korjauslainojen saatavuus on pysynyt viime syksyyn verrattuna ennallaan. Hallitusvastaajista 32 prosenttia raportoi, että vain yksi pankki antoi lainatarjouksen. Kolme tai useampia tarjouksia oli nyt saanut 38 prosenttia hallitusvastaajista. Kaksi tarjousta saaneita oli 30 prosentilla vastaajista. Neljännes vastaajista oli pyytänyt lainatarjousta vain yhdestä pankista.

Korjauslainojen marginaalien mediaani on pysynyt barometrin vastaajayhtiöissä jo pitkään ennallaan, 0,9 prosenttiyksikössä.

Kiinteistöliitto
... See MoreSee Less

3 months ago

Vastuuisännöinti Oy

Seitsemän vuoden sisällä kolme epidemiatapausta on seurausta huonokuntoisista putkista.
THL:N mukaan Suomen vesijohtoverkostossa voi piillä terveyspommi. Vanheneva ja hajoileva putkisto voi aiheuttaa pahimmillaan vatsatautiepidemioita, jotka ovat vakavia varsinkin ikääntyneille ja lapsille.

Ennen 2010 luvun alkua Suomessa ei ole ollut yhtään epidemiaa, joka olisi johtunut suoraan vanhenevasta vesijohtoverkostosta. Epidemiat johtuivat silloin talousvetenä käytettävän pohjaveden saastumisesta tai verkostojen rikkoutumistilanteista.

THL:n mukaan viimeisen seitsemän vuoden aikana huonokuntoisten putkien saastuttamasta vedestä on seurannut kolme epidemiaa, jotka ovat sairastuttaneet enimmillään muutaman sataa ihmistä.
Onko putkiremonttisi mennyt pieleen? Onko sinulle tullut merkittäviä lisäkustannuksia huonon suunnittelun takia?Ota luottamuksella yhteyttä toimitukseen sähköpostilla uutiset@iltasanomat.fi .
Piiloon jäävät useat tapaukset, joissa vesi on selkeästi likaantunutta, mutta oireet jäävät vähäisiksi tai huomaamattomiksi. Ilmenneet epidemiat voivat olla vain jäävuoren huippu.

THL:n johtavan tutkijan ILKKA MIETTISEN mukaan epidemiatapausten vähyyteen ei kannata tuudittautua.

– Varoituksen sana on annettava. Kolme tapausta on vielä onneksi vähän. Jos mitään ei tehdä, voimme vain arvella paljonko epidemioita tulevaisuudessa on.

MIETTISEN mukaan suomalaisen veden laatu on toistaiseksi maailmanlaajuisesti erinomainen, mutta se voi muuttua, mikäli putkia ei saneerata riittävästi.

– Vanheneva verkosto on myös kansanterveydellinen ongelma, ei ainoastaan veden hukkaamista ja taloudellisesti haitallista.

Hänen mielestään tilanne ei ole vielä katastrofaalinen ja vesijohtoverkoston saneerauksella voidaan estää tilanteen paheneminen. Tutkija toteaa, että käytännössä on vaikeaa sanoa, milloin saneeraus olisi tarpeellista: putkien kuntoon vaikuttaa iän lisäksi muun muassa rakennusmateriaali ja maaperän koostumus.

Toimenpiteisiin tulee ryhtyä viimeistään silloin, jos verkostovesi likaantuu toistuvasti vanhojen putkien takia. Jos verkostossa on ollut paljon putkirikkoja tai vuotoja, jossa vesi on päässyt kosketuksiin maaperän kanssa, tulee ongelmiin niin ikään puuttua.

Ongelmia putkiverkossa on pitkin Suomea. Alueellisia eroja on vain vähän, joskin etelän asutuskeskuksissa tarve saneeraukselle voi olla suuremman asukasluvun takia hieman muuta maata suurempi.

MIETTINEN kertoo, että yleisemmin saastunut vesijohtovesi johtuu noroviruksesta, toisiksi useimmin kampylobakteerista. Kummatkin voivat aiheuttaa vatsaoireita, joihin kuuluu pahoinvointia, oksentelua, vatsakipua ja kuumetta.

Miettisen mukaan putkistoihin pääsee kasvamaan aiempia suurempia mikrobipitoisuuksia, jos verkostojen kunto on heikko ja vesi ei vaihdu niissä riittävästi. Liian suuret mikrobipitoisuudet puolestaan voivat aiheuttaa laatuongelmia.

Saastuneen vesijohtoveden tunnistaminen on helpommin sanottu kuin tehty: normikuluttajan on lähes mahdotonta sanoa, onko vesi varmasti puhdasta.

– Näin se ikävä kyllä on. Saastunut vesi voi näyttää kirkkaalta ja maistua puhtaalta, mutta siinä voi silti olla epidemiariski. Maalaisjärkeä tulee tietysti käyttää, eli oudolta haisevaa, maistuvaa ja sameaa tai sävyltään haaleaa vettä kannattaa välttää.

Ylivarovaisuuteen silti ole syytä, Miettinen kertoo. Suomessa veden laadun seuranta on huipputasolla. Käytännössä on hyvin epätodennäköistä, että vesi ehtisi olla pitkään – esimerkiksi viikkoja – saastunutta kenenkään huomaamatta.

– Teoriassa valvomattomassa verkoston osassa tapahtuva saastuminen voisi jäädä hetkeksi pimentoon, mutta käytännössä ongelmat paljastuvat jossakin vaiheessa.
Jesse Kuparinen IS
... See MoreSee Less

4 months ago

Vastuuisännöinti Oy

Suomeen 1970-luvulla nousseet kerrostalolähiöt tulevat putkiremontti-ikään – remontin hinta voi syrjäisemmillä seuduilla osoittautua liian suureksi asuntojen hintoihin nähden
Remonttien laiminlyönti tai suuri korjausvelka voi johtaa remonttilainan hylkäämiseen

Putkiremonttien määrä on Suomessa kasvussa, mutta etenkin syrjäseuduilla putkiremontin hinta voi nousta suhteettomaksi taloyhtiön arvoon nähden, Isännöintiliitosta kerrotaan.

Liiton kehityspäällikön Reetta Yrttimaan mukaan 1970-luvun rakennusbuumin aikana rakennetut kerrostalot ovat pian putkiremontin tarpeessa, jonka myötä putkiremonteille odotetaan noin 14 prosentin vuosikasvua.

– Eri asia on, saadaanko näitä kaikkia remontteja tehtyä rahoituksen takia, Yrttimaa sanoo.

– Syrjäisemmillä seuduilla saatetaan joutua tilanteeseen, jossa putkiremonttia ei välttämättä kannata tehdä, kun rahallinen panostus putkiremonttiin nousee liian korkeaksi suhteessa asunnon arvoon, hän jatkaa.

Yrttimaan mukaan putkiremontti voi jäädä tekemättä myös, jos pankki ei myönnä lainaa. Isännöintiliiton tänään julkaisemasta selvityksestä käy kuitenkin ilmi, että toistaiseksi pankit myöntävät putkiremontteihin lainaa hyvin. Yli 90 prosenttia vastanneista isännöitsijöistä sanoi, että lainan sai ilman lisäselvityksiä. Vain muutama prosentti jäi ilman lainaa.

Selvitykseen vastasi yli 250 isännöitsijää ympäri Suomea.

Taloyhtiön syytä olla kaukokatseinen

Danske Bankista sanotaan, etteivät lainaehdot ole kiristyneet merkittävästi. Pankin mukaan erityisen tarkkaan harkitaan tapauksia, joissa taloyhtiö on laiminlyönyt remontteja tai joille on kertynyt runsaasti velkaa.

– Taloyhtiön kannattaa pitää huolta, että se pysyy kunnossa sekä teknisesti että taloudellisesti. Etenkin alueilla, joissa neliöhinnat ovat matalia, on tärkeää olla suunnitelmallinen rahoituksessa ja remonteissa, Dansken kiinteistörahoituksesta vastaaja johtaja Riikka Mäkinen kertoo.

Mäkisen mukaan paras tapa varautua putkiremonttiin on olla ajoissa liikkeellä. Liikkumavaraa rajoittaa eniten, jos putkiremonttiin ryhdytään vasta pakkoraossa.

– Varmasti sellaiset talot, joissa remontteja lykätään, ovat vähemmän kiinnostavia ostajille ja rahoittajille kuin talo, jossa remontti on tehty ajoissa, Mäkinen sanoo.

Remontin neliöhinta yli 700 euroa

Isännöintiliitto selvitti (siirryt toiseen palveluun)myös toteutuneiden putkiremonttien hintoja. Koko Suomessa perinteinen putkiremontti maksoi keskimäärin 740 euroa neliötä kohti. Pääkaupunkiseudun otos oli Yrttimaan mukaan pieni, mutta siellä putkiremontti maksoi vastaajien mukaan reilu 1 000 euroa neliöltä.

Toisaalta myös pääkaupunkiseudun asuntojen neliöhinnat ovat toista luokkaa: Tilastokeskuksen tilasto helmikuulta osoittaa, että pääkaupunkiseudulla osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli yli 3 800 euroa, pääkaupunkiseudun ulkopuolella neliöhinta taas oli noin 1 640 euroa.

Isännöintiliiton mukaan putkiremonttia kevyemmät menetelmät, sukitukset tai pinnoitukset, maksoivat keskimäärin 290 euroa neliöltä.

STT
... See MoreSee Less


Instagram, 20 kuvaa selityksineen tai videota:

Mikäli haluat kommentoida tai tykätä kuvia, niin sinun pitää avata itsellesi instagram-tili ja avata kyseinen alla oleva media tai avata instagram.

Twitter:

Avasimme juuri twittertilin ja ohjaamme syötteen tänne lähiaikoina.
Twittertili
Twitter on yhteisö- ja mikroblogipalvelu, jonka käyttäjät pystyvät lähettämään ja lukemaan toistensa päivityksiä internetissä. Tekstipohjaiset viestit eli tviitit (tai twiitit), voivat sisältää korkeintaan 280 merkkiä, paitsi japanin-, korean– ja kiinankieleisillä käyttäjillä, joilla on edelleen käytössään 140 merkkiä.[2] Käyttäjien on mahdollista lähettää ja vastaanottaa päivityksiä Twitter-verkkosivuston kautta, tekstiviesteinä, RSS-syötteenä tai erilaisten sovellusten kautta. Palvelun käyttö internetissä on maksutonta.

Twitter julkistettiin vuonna 2006, ja vuonna 2017 sillä oli arviolta 330 miljoonaa aktiivista käyttäjää.

 

AJANKOHTAISTA JUURI NYT

Blogi

Vastuuisännöinti Oy, isännöitsijätoimisto. Isännöinti Helsinki Hämeenlinna Tampere. Tarjoamme myös kiinteistönvälitystä, energiatodistuksia ja paljon muuta.