AJANKOHTAISTA JUURI NYT

Tällä sivulla on ajankohtaisia syötteitä, et tarvitse sovelluksia avataksesi niitä!

isännöinti helsinki hämeenlinna tampere
Mobiilisovellusta käyttäville järjestys on YLLÄ oleva.

Facebook, kymmenen viimeisintä artikkelia:

Mikäli haluat kommentoida tai ottaa osaa keskusteluun, niin sinun pitää avata itsellesi facebook-tili ja avata facebook.

Rakennuksen omistajan tulisi järjestää asukkaalle mahdollisuus latauspisteeseen, mikäli asukas hankkii käyttöönsä sähköauton.

Sähköautoilua koskevan lakiluonnoksen mukaan kaikkiin uusiin tai laajasti korjattaviin asuinrakennuksiin, joissa on yli 4 pysäköintipaikkaa, täytyy tehdä jokaiselle paikalle sähköautojen latausvalmius vuodesta 2021 lähtien. Vaatimus koskisi myös asuinrakennusten pysäköintitaloja.

Rakennuksen omistajan tulisi järjestää asukkaalle mahdollisuus latauspisteeseen, mikäli asukas hankkii käyttöönsä sähköauton.

Ei-asuinkäytössä oleviin, uusiin tai laajasti korjattaviin rakennuksiin pitäisi asentaa latausvalmius vähintään puoleen pysäköintipaikoista, jos pysäköintipaikkoja on yli 10. Jos pysäköintipaikkoja on yli 20, tulisi latausvalmius asentaa vähintään puoleen pysäköintipaikoista ja latauspiste vähintään 10 prosenttiin paikoista.

Vuoteen 2025 mennessä kaikkiin muussa kuin asuinkäytössä oleviin rakennuksiin, joissa on yli 20 pysäköintipaikkaa, täytyisi asentaa sähköautojen latauspiste vähintään 10 prosenttiin pysäköintipaikoista.

Kaikkien latauspisteiden tulisi olla joko normaali- tai suuritehoisia.

Ympäristöministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön lakiluonnos on lausuntokierroksella.

Hallitus haluaa lisätä merkittävästi sähköautojen latausmahdollisuuksia. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen ja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin mukaan sähköautoilun osuutta liikenteestä täytyy lisätä, jotta liikenteen päästöt saadaan kuriin.

Lakiluonnoksessa esitettävät säädökset toisivat Suomeen arvioiden mukaan vuoteen 2030 mennessä 171 000 latauspistettä ja latausvalmiuden 621 000 pysäköintipaikkaan. Latausvalmius tarkoittaa pysäköintipaikan putkitusta tai kaapelointia niin, että siihen voidaan asentaa latauspiste myöhemmin.

KL
... See MoreSee Less

Suuri osa suomalaisten televisioista lakkaa toimimasta lähivuosina.

Vanha lähetystapa katoaa lähivuosina. Oman television toimivuus ainoaksi jäävän tekniikan kanssa on helppo tarkistaa.
Antennitelevisioverkoissa siirrytään käyttämään yksinomaan dvb-t2-lähetystekniikkaa, joka on teräväpiirtolähetysten edellytys. Vanhemmat televisiot eivät ole sen kanssa yhteensopivia.

Muutos koskee ainoastaan talouksia, joissa televisiota katsotaan antenniverkosta. Kaapeliverkossa olevat televisiot jatkavat toimintaansa normaalisti jatkossakin.

Oman television tai digiboksin toimivuus uuden tekniikan kanssa on helppo testata nykyisellään toimivassa laitteessa, jossa kanavapaikkoja ei ole järjestelty uudelleen. Jos kanavapaikalla 21 näkyy TV1, televisio on yhteensopiva hd-lähetysten kanssa.
Tämä edellyttää, että laitteeseen on viritetty kanavat, niiden paikkoja ei ole muutettu ja antenni on kunnossa.

Kanavapaikalla 21 sijaitsee TV1:n hd- eli teräväpiirtoversio, jota ei näy vanhemmalla dvb-t-lähetystekniikalla. Vastaavasti kanavapaikalta 22 löytyy TV2 HD ja paikalta 25 Teema/Fem HD.

Myös antenniverkon maksulliset kanavat näkyvät ainoastaan dvb-t2-yhteensopivilla vastaanottimilla.
... See MoreSee Less

Asuntokauppoja tehdään digitaalisesti jo päivittäin

SUOMESSA tehdään jo päivittäin asuntokauppoja digitaalisesti. Digitaalisen asuntokaupan palvelua tarjoava Dias aloitti toimintansa kesäkuussa.

”Tällä hetkellä kauppoja tehdään päivittäin, ja volyymit kasvavat koko ajan”, kertoo Diasin toimitusjohtaja Sami Honkonen.

Diasin omistavat Tomorrow Tech, Aktia, Danske Bank, OP ja S-Pankki. Honkonen kertoo, että yhtiöllä on sopimukset OP:n, Nordean, Danske Bankin, Handelsbankenin, Aktian ja S-Pankin kanssa, jotka yhdessä ovat noin 90% asuntolainamarkkinasta. Sopimukset on myös kaikkien suurimpien kotimaisten välitysjärjestelmien, kuten Alman Kiven ja Sanoma PDX:n, kanssa, ja merkittävä joukko kiinteistönvälittäjiä, kuten OP Koti, Kiinteistömaailma, Bo LKV, Remax ja Blok käyttävät palvelua.

”Saamamme palaute asiakkailta on ollut todella positiivista. Yksi välittäjä kertoi tehneensä kaupat puolukkametsässä”, Honkonen kertoo.

HELSINGIN Sanomat julkaisi torstaina 10.10. jutun asuntokaupan digitalisoitumisesta. Juttu sisälsi kuitenkin useita virheellisiä tietoja.

Jutussa kerrottiin Asiakastiedon asuntokauppapalvelusta, jonka Asiakastieto aikoo tuoda vuoden lopussa Suomeen. Kirjoituksessa mainittiin, että palvelu on välittäjille maksuton, mutta tosiasiassa se on maksuton niille välittäjille, jotka ovat jo valmiiksi Asiakastiedon asiakkaita. Jutussa oli myös maininta siitä, että Asiakastieto olisi pankeista riippumaton yritys, mutta tosiasiassa sen osakkeenomistajiin kuuluu lukuisia pankkeja.

ASIAKASTIEDON palvelu on käytössä Ruotsissa, mutta siellä ei kuitenkaan lainsäädännön takia voi tehdä kauppoja täysin sähköisesti, vaan ostajan, myyjän ja välittäjän täytyy edelleen kokoontua allekirjoittamaan kauppakirjat.

Suomeen Asiakastieto aikoo tuoda palvelusta erilaisen version, jossa etäallekirjoittaminen on mahdollista. Diasin kautta kauppakirjat voi allekirjoittaa jo nyt täysin etänä.

Isoista pankeista ainakaan Danske Bankilla, Osuuspankilla, Aktialla ja S-Pankilla ei ole toistaiseksi sopimusta Asiakastiedon kanssa palvelun käyttämisestä. Pankkien mukaan palvelun käyttöönotto vaatii tuotehyväksyntäprosessin.

Nordealla on sopimus pilottikauppojen tekemisestä Asiakastiedon kanssa, ja Handelsbanken kertoo pohtivansa palvelun käyttöönottoa.

HS
... See MoreSee Less

Yhä harvempi nuori asuu omistusasunnossa, osoittavat Tilastokeskuksen tuoreet tiedot. Omistusasuminen on vähentynyt kaikissa nuorissa ikäluokissa, mutta erityisesti 30–34-vuotiaiden keskuudessa. 30–34-vuotiaiden asuntokunnista enää alle puolet asui omistusasunnossa vuoden 2018 lopulla, kun kymmenen vuotta sitten tällaisia asuntokuntia oli 58 prosenttia.

Vastaavasti vuokra-asuminen on yleistynyt erityisesti alle 40-vuotiaiden keskuudessa. Suhteellisesti eniten kasvaa asuminen niin sanotuissa vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa eli ilman valtion tukea rakennetuissa asunnoissa.

Kaikista asuntokunnista omistusasunnossa asui kuitenkin yhä 63 prosenttia vuoden 2018 lopussa. Kymmenen vuotta sitten omistusasujia oli 66 prosenttia.

Vuonna 2018 ensiasunnon ostajien keski-ikä oli 28,8 vuotta.

STT
... See MoreSee Less

Uskomaton hissiepisodi. Maksaakohan hissien käyttäjät myös sähköstä, huollosta ja esimerkiksi siivouksesta erikseen ja onko tässä huomioitu myös verotusta lisäävä arvon nousu?

Taloyhtiön ilmoitus hämmentää: hissin käyttö kiellettiin 2 asunnolta – Isännöintiliitto: Menettely täysin laillista
Jos vähemmistö maksaa hissin, sillä on oikeus rajoittaa hissin käyttöä.

Twitterissä ja Linkedinissä kiertää päivitys, joka on herättänyt runsaasti hämmennystä ja huvitustakin. Kyseessä on taloyhtiön seinään kiinnitetty lappu, jossa kielletään hissin käyttö kahden asunnon asukkailta ja heidän vierailtaan.

Kuvan jakanut henkilö pohti talonyhtiön tilaa: uskaltavatko asukkaat tulla edes asunnoistaan ulos? Hän on antanut kuvan Taloussanomien julkaistavaksi.

Perusteena hissin käyttökiellolle on se, että taloyhtiön osakkaat ovat rahoittaneet hissihankkeen henkilökohtaisesti. Kyseisten asuntojen omistajat eivät ole hankkeeseen osallistuneet.
Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén uskoo, että hanke on toteutettu niin sanottuna osakasvähemmistöhissinä. Taloyhtiöön on puuhattu hissiä aiemmin, mutta sen taakse ei ole saatu enemmistöä. Vähemmistö osakkaista on kuitenkin halunnut sen ja rahoittanut hankkeen itse.

– Tällaisessa tapauksessa käytön rajoittaminen on mahdollista. Yleensä se tehdään lukitsemalla hissi. Vain siitä maksaneilla on oikeus avaimeen.

Vaikka vähemmistö päättäisikin rahoittaa hissin itse, se tarvitsee tällaisessakin tapauksessa taloyhtiön luvan ja yhtiökokouksen pitää käsitellä hanke.

Sallménin mukaan liiton tietoon tulee harvoin tietoa kiistoista hissin käytöstä.

Aiemmin aika paljon hissejä toteutettiin Sallménin mukaan vähemmistön puuhaamina hissihankkeina. Nykyään ne ovat harvinaisempia. Tuolloin saatettiin sopia, että hankkeesta ulos jääneet osakkaat saivat tietyin kustannuksin saada hissin käyttöönsä myöhemmin.

Ennen vuoden 2010 lakiuudistusta asunto-osakeyhtiölaissa ei määritelty tarkkaan hissihankkeen kustannusten jaosta. Uudessa laissa määrättiin, että taloyhtiössä pitää saada yli puolet osakkaista hankkeen taakse. Lisäksi yläkerrosten asukkaat maksavat suhteessa enemmän hissistä.

– Katsottiin, että hissi vaikuttaa enemmän yläkerrosten kuin alakerrosten asuntojen arvoon.

Juttu Taloussanomista.
... See MoreSee Less

Yksi tehokas keino vähentää ilmastopäästöjä on saanut liian vähän huomiota!

Riittävä sisälämpötila talvella on 21–22 astetta. Syysiltoina voi laittaa villasukat jalkaan ja sytyttää kynttilöitä.

KESKUSTELU ilmaston­muutoksesta tuskin jättää ketään kylmäksi. Yksi ahdistuu ja toinen suuttuu, koska ei haluaisi muuttaa elin­tapojaan. Siitäkin voi kiistellä loputtomiin, mikä merkitys yksittäisen ihmisen teoilla ylipäätään on.

Poliitikot vastaavat isoista linjoista, mutta he myös reagoivat kansalaisten toiveisiin ja vaatimuksiin. Yksittäisten ihmisten teoilla on sitä suurempi mer­kitys, mitä suurempi joukko ihmisiä muuttaa toimintaansa.

OMIEN hiilipäästöjen vähentäminen on varmasti helpointa silloin, kun siitä hyötyy itse ja hyödyn voi mitata vaikkapa rahassa. Kohtuullisuus elämäntapana tarkoittaa myös säästöjä omassa taloudessa.

Julkisuudessa on puhuttu paljon lihansyönnistä, autoilusta ja lentämisestä, mutta yksi todella iso asia on saanut vähemmän huomiota. Liikkumisen ja syömisen ohella ilmastopäästöjen merkittävä lähde on asuminen.

Asumisen ilmastopäästöistä kuin myös kustannuksista suuri osa tulee lämmityksestä. Esimerkiksi Helsingissä rakennusten lämmitys on suurin päästöjen aiheuttaja.

Pääkaupunkiseudun rakennuksista valtaosa lämpiää kaukolämmöllä, jonka energianlähteenä käytetään edelleen kivihiiltä. Ensi vuosikymmenellä kivi­hiilestä yritetään päästä eroon, mutta saamme ihailla Hanasaaren ja Salmi­saaren hiilikasoja vielä vuosia. Muutosta odotellessa taloyhtiöissä ja kodeissa voi tehdä paljonkin oman hiilikuorman vähentämiseksi.

Asuntoa ostaessa kannattaa tutkia taloyhtiön energiatodistus. Se kertoo, paljonko energiaa kuluu ja miten rakennusta lämmitetään.

Taloyhtiöissä jokainen osakas voi vaikuttaa siihen, että energiankulutusta hillitään esimerkiksi perusparannusten yhteydessä. Tiiviimmät ikkunat tarkoittavat myös mukavampaa asumista.

PATTERIEN termostaatit pitäisi puhdistaa säännöllisesti, jotta ne toimivat hyvin. Termostaattia ei pitäisi myöskään peittää millään, kuten verhoilla.

Riittävä sisälämpötila talvella on 21–22 astetta. Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella tuo viiden prosentin säästöt lämmityskuluissa. Liian kuumassa myös nukkuu huonosti.

Syysiltoina voi laittaa villasukat jalkaan ja sytyttää kynttilöitä. Jos siitä huolimatta viluttaa, voi vaikka hakeutua lähelle toista ihmistä ja pyytää, että lämmitä minua.

HS
... See MoreSee Less

Kiinteistö 2019 -tapahtuma

Kiinteistömessut 2.-3.10.2019 Kiinteistömessut on kiinteistöjen ylläpidon ja korjausrakentamisen suurin ammattitapahtuma Suomessa. Messukeskus Helsinki | Aukioloajat: Ke 2.10. klo 9-19 ja To 3.10. klo 9-17
... See MoreSee Less

Noin 3 000 lyhytaikaista vuokrausta harjoittavaa vuokranantajaa jätti viime vuonna vuokratulonsa ilmoittamatta verottajalle. Asiasta kertoo Uutissuomalainen.

Lyhytaikaisia vuokraajia oli kaikkiaan 8 800, joten veronsa jätti maksamatta yli kolmannes majoittajista. Määrä perustuu Verohallinnon kokoamiin tietoihin.

Verohallinto ei yksilöi, mikä osuus vuokranantajista on Airbnb-vuokraajia, mutta ylitarkastaja Timo Puiron mukaan ”alan merkittävin toimija” on Airbnb.

– On erikoista, että tuloja jätetään ilmoittamatta näin sankoin joukoin, vaikka Verohallinto on antanut asiassa ohjausta ja kertonut, että verottaja voi havaita vuokratuloja, vaikka ne jätettäisiin ilmoittamatta, Puiro sanoo Uutissuomalaiselle.

Verottajan kokoamat tiedot kertovat, että lyhytaikaisesta vuokrauksesta on tullut monille bisnestä. Vuokraus katsotaan ammattimaiseksi ja arvonlisäverolliseksi, jos vuokratulot ylittävät vuodessa 10 000 euroa.
... See MoreSee Less

2 months ago

Vastuuisännöinti Oy

SYKSY on otollista aikaa rottien vierailulle kotipihalla. Puusta pudonneet omenat ja pihamaalle haravoidut lehtikasat ovat oivia keinoja houkutella rottia ja muita kutsumattomia jyrsijävieraita paikalle.

Rotille mieluisia ravinto- ja pesimäpaikkoja saa helposti vähennettyä pihamaalta sillä, että heti poimii pois maahan pudonneet omenat ja muut hedelmät eikä jätä lehti- ja risukasoja lojumaan maahan, neuvotaan Espoon seudun ympäristöterveydestä.

Tänä vuonna se on saanut parikymmentä ilmoitusta rottahavainnoista Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueilta, kertoo Espoon seudun ympäristöterveyden johtava terveystarkastaja Tuula Savolainen.

Savolaisen mukaan se on tyypillinen määrä, eikä millään yksittäisellä alueella Espoossa ole ollut nyt havaittavissa laajaa rottaongelmaa toisin kuin pari vuotta sitten, jolloin rottia vilisi erityisesti Suurpellossa.

Yleensä ilmoituksia tulee noin 30–60 kappaletta vuodessa.

”Yksittäisiä rottahavaintoja tulee jatkuvasti ympäri Espoota, sillä täällä rakennetaan voimakkaasti, ja se vaikuttaa rottien elinympäristöön. Määrät ovat olleet kuitenkin tähän asti normaalilla tasolla.”

ROTTIEN torjunnassa on Savolaisen mukaan tärkeää, että omalla asuinalueella mahdollisesta rottahavainnosta keskustellaan naapureiden ja isännöitsijän kanssa, ja ongelmaan tartutaan naapurustossa yhtäaikaisesti.

Ympäristöterveydestä on elokuussa lähestytty rottien torjuntaohjeistuksella omakotitaloyhdistyksiä, joiden alueelta on tullut ilmoituksia yksittäisistä rotista.

Rottaongelman ennaltaehkäisyssä on erityisen tärkeää, etteivät jyrsijät pääse jäteastioihin tai kompostoriin. Myrkyttämisen tulee hoitaa ainoastaan tuholaistorjuntayritys.

PARHAILLAAN Tampereen yliopistolla on myös käynnissä tutkimushanke, jossa rottien torjuntaa tutkitaan koko Suomessa.

Helsingin Sanomien elokuussa kertoman hankkeen mukaan rottien torjuntaa vaikeuttaa usein Suomessa se, ettei rottaongelmasta uskalleta välttämättä puhua esimerkiksi häpeän takia.

HS
... See MoreSee Less

2 months ago

Vastuuisännöinti Oy

Vanhoissa putkistoissa saattaa muhia keuhko­kuumetta aiheuttava bakteeri: Vettä pitäisi aina valuttaa ennen suihkua.

VEDESSÄ viihtyvä legionellabakteeri voi siirtyä ihmiseen kotioloissa vesihöyryn ja pisaroiden välityksellä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti. Pahimmillaan legionellabakteeri aiheuttaa henkeä uhkaavan keuhkokuumeen.

Tavallisimmin tartunnan saa oman kodin suihkusta tai ikävänä tuliaisena etelän matkalta. Lähde voi kuitenkin olla mikä tahansa vettä käyttävä ja aerosolia muodostava laite, jossa vesi pääsee seisomaan lämpimässä, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Silja Mentula.

”Kaikenmaailman suihkulähteet ja porealtaat, kaikki mikä välillä laitetaan pois päältä, mutta ei tyhjennetä vedestä tai desinfioida, sisältävät riskin. Niissä pääsee syntymään limaa eli biofilmiä, jonka sisällä legionella tykkää lisääntyä. Kun laite pistetään uudelleen päälle, siinä kohtaa on riski saada tartunta.”

Sama pätee myös normaaliin suihkuun, jos on ollut useita päiviä pois kotoa. Kun tulee kotiin, vettä kannattaa aina juoksuttaa ennen kuin sitä käyttää, näin bakteereita huuhtouu pois.

Muutaman minuutti riittää: kylmää ja kuumaa vettä, kumpaakin, Mentula ohjeistaa.

BAKTEERIN kasvulle oivallisia paikkoja ovat muun muassa putkiremontoimattomat talot, puutarhaletkut, joissa vesi seisoo ja hotellit, joiden käyttö hiljaisella sesongilla hiljenee tai lopahtaa kokonaan.

”Mitä enemmän putkissa on korroosioita, sakkoja ja rosoisia pintoja, johon kertyy likaa ja johon bakteerit voi jäädä muhimaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä legionella pääsee kasvamaan.”

Paljut ja uima-altaat eivät ole legionellan suhteen riskipaikkoja. Niissä ei ole vastaavia putkistoja, kuten esimerkiksi poreammeissa, jotka tarjoavat laajan pinta-alan biofilmille, eivätkä ne tuota aerosoleja.

VEDEN juoksutuksen lisäksi on tärkeää pitää vesiputkistot kunnossa ja veden lämpötila bakteerien kasvun estämisen kannalta sopivana. Jotta bakteerit eivät pääse kasvamaan, kylmän veden tulisi olla alle 20 asteista ja kuuman veden yli 55 asteista.

Tartunnan riski kasvaa bakteeripitoisuuden kasvun myötä, siksi yksinkertaisillakin keinoilla saatu bakteeripitoisuuden lasku alentaa tartunnan riskiä merkittävästi, Mentula kertoo.

”On myös aina huonoa tuuria, jos bakteerit alkavat hurjasti lisääntymään.”

Veden juomista ei tarvitse legionellan tarttumisen takia välttää, sillä bakteeri tarttuu keuhkojen kautta, mutta ei vettä juomalla. Legionella ei myöskään tartu ihmisestä toiseen.

LEGIONELLA on patogeeni eli ihmisessä tautia aiheuttava bakteeri, jota ei normaalisti ihmisestä löydä. Jos sellaisen löytää, se on aina merkittävä löydös, Mentula kertoo.

Vuosittain Suomessa diagnosoidaan noin 20 tapausta, joissa keuhkokuumeen aiheuttaja on legionellabakteeri. Osa tapauksista saattaa kuitenkin jäädä tilastojen ulkopuolelle, jos vaikka tautia on hoidettu laajakirjoisilla antibiooteilla ilman, että tiedetään, mikä aiheuttaja oli.

”Suomessahan legionelloja löydetään paljon vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa, joka vähän kielii siitä, että niitä ei etsitä yhtä aktiivisesti.”

SUURIN osa terveistä legionellalle altistuneista ei sairastu keuhkokuumeeseen, mutta perustervekin voi sairastua.

”Riski ei ole hirveän suuri, vaikka bakteerille altistuu.”

Riski kuitenkin kasvaa niiden kohdalla, joilla elimistön puolustuskyky on jostain syystä heikentynyt. Korkean iän ohella myös tupakointi on yksi selkeä riskitekijä, Mentula kertoo.

Tauti voi ilmetä myös oireettomana tai lieväoireisena. Ääripäässä se voi johtaa monielinvaurioon, joka voi johtaa myös kuolemaan.

Legionellabakteerin aiheuttamista sairastumisista noin kahdeksan prosenttia johtaa kuolemaan Suomessa ja muualla Euroopassa.

LEGIONELLAN tunnistaminen vaatii osaamista, sillä legionellan aiheuttaman keuhkokuumeen oireet eivät eroa muista keuhkokuumeista. Diagnoosin vahvistaminen vaatii laboratoriotestin.

On kuitenkin tärkeää, että keuhkokuumeen hoidon lisäksi selvitetään sen alkuperä, Mentula kertoo. Legionellan tunnistaminen on tärkeää, jotta legionellabakteerin alkulähteeseen voidaan kohdistaa korjaavia toimenpiteitä ja ehkäistä uusia sairastumisia. Tätä varten voidaan ottaa ympäristönäytteitä.

”Joka ikinen potilas haastatellaan ja sillä selvitetään niitä taustatekijöitä, missä potilas on altistumisaikana ollut, ja minkälaisia vesikontakteja hänellä on ollut tai minkälaisia vettä käyttäviä laitteita hän on käyttänyt.”

Legionellan tunnistaminen on tärkeää, jotta legionellabakteerin alkulähteesen voidaan kohdistaa korjaavia toimenpiteitä ja ehkäistä uusia sairastumisia.

TAVALLISIMMILLAAN legionellaa tavataan etelän maissa. Siellä erityisenä riskinä on rakennusten katoilla olevat jäähdytysjärjestelmien lauhdutustornit, joista haihtuu höyryä. Höyryn mukana legionellabakteereita voi kulkeutua kaupunki-ilmaan aiheuttaen isojakin epidemioita.

”Jäähdytysjärjestelmistä on pahimmillaan sairastunut useita satoja ihmisiä kerralla.”

Suomessa tapaukset ovat enimmäkseen yksittäisiä, muutamia alle kymmenen hengen ryppäitä on kuitenkin ollut, Mentula kertoo.

LEGIONELLABAKTEERIN lisäksi myös vesivälitteiset mykobakteerit voivat aiheuttaa keuhkokuumetta.

Mykobakteerille jokainen tosin altistuukin väistämättä, sillä niitä on lähes aina vesijohtovedessä ja ympäristössä kaikkialla pieniä pitoisuuksia. Ne aiheuttavat infektioita vain heille joilla on alentunut puolustuskyky.

”Iso osa mykobakteereista on varsin yleisiä, hyvin matalapatogeenisia ympäristöbakteereja, jotka eivät normaalisti perusterveelle aiheuta tautia.”

VESIJOHTOVESI ei muutoinkaan ole täysin steriiliä. Vedessä voi olla pieniä mikrobipitoisuuksia, ja se on Mentulan mukaan hyväksyttävää, kun pitoisuudet ovat niin pieniä, ettei niistä ole terveydelle vaaraa.

Yleisesti ottaen yön yli putkessa seissyt vesi on huonolaatuisempaa kuin keskellä päivää enemmän virrannut vesi. Vettä kannattaa siis aina vähän valuttaa ennen käyttöä, ei vain legionellan takia, vaan muidenkin putkistosta liukenevien yhdisteiden takia, Mentula kertoo.

”Jos vesi pääsee jossakin seisomaan ja pöpöt lisääntymään, riski sairastua kasvaa.”

HS
... See MoreSee Less


Instagram, 20 kuvaa selityksineen tai videota:

Mikäli haluat kommentoida tai tykätä kuvia, niin sinun pitää avata itsellesi instagram-tili ja avata kyseinen alla oleva media tai avata instagram.

Twitter:

Avasimme juuri twittertilin ja ohjaamme syötteen tänne lähiaikoina.
Twittertili
Twitter on yhteisö- ja mikroblogipalvelu, jonka käyttäjät pystyvät lähettämään ja lukemaan toistensa päivityksiä internetissä. Tekstipohjaiset viestit eli tviitit (tai twiitit), voivat sisältää korkeintaan 280 merkkiä, paitsi japanin-, korean– ja kiinankieleisillä käyttäjillä, joilla on edelleen käytössään 140 merkkiä.[2] Käyttäjien on mahdollista lähettää ja vastaanottaa päivityksiä Twitter-verkkosivuston kautta, tekstiviesteinä, RSS-syötteenä tai erilaisten sovellusten kautta. Palvelun käyttö internetissä on maksutonta.

Twitter julkistettiin vuonna 2006, ja vuonna 2017 sillä oli arviolta 330 miljoonaa aktiivista käyttäjää.

 

AJANKOHTAISTA JUURI NYT

Blogi

Vastuuisännöinti Oy, isännöitsijätoimisto. Isännöinti Helsinki Hämeenlinna Tampere. Tarjoamme myös kiinteistönvälitystä, energiatodistuksia ja paljon muuta.